کسب و کاربازاریابی

استراتژی چیست؟ (به زبان ساده برای کارآفرینان)

به طور دقیق، مفهوم راهکار، تاکتیک و معنی استراتژی در کسب و کار چیست؟

درک برخی از کلمات و اصطلاحات در کسب و کار، به تنهایی تاثیر زیادی در افزایش بازدهی دارد. به قول کتاب معروف “7 عادت مردان موثر” از استفان کاوی، رهبران هم میفهمند و هم میفهمانند. و این نیازمند فهمیدن درست کلمات کلیدی است که استراتژی (راهبرد) یکی از این کلمات مهم در کسب و کار است.

معنی و مفهوم استراتژی با تاکتیک و برنامه و برنامه ریزی و تکینک و هدفگذاری متفاوت است ولی ارتباطی بین اینها وجود دارد که در این مقاله به آنها خواهم پرداخت.

تعریف استراتژی چیست؟

تعریف دقیق مفهوم استراتژی چیست؟ استراتژی در کسب و کار چه نقشی دارد؟ حتما همه شنیده ایم که برای موفقیت نیاز به استراتژی است. اما معنی استراتژی یعنی چه؟ چگونه یک استراتژی برای کسب و کار و موفقیت تدوین کنیم؟

هر جا می‌خواهیم به هدفی برسیم،

و دنبال بهره وری هستیم (کاهش هزینه ها و افزایش نتایج)،

به استراتژی نیاز داریم.

برای مثال وقتی می‌خواهیم سایتی را سئو کنیم و می‌دانیم سئو نیازمند اجرای دهها کار زمانبر و دارای هزینه است، اگر دنبال بهره وری باشیم و بخواهیم هزینه ها و زمان رسیدن به نتیجه را کاهش دهیم و همچنین سرعت و نتیجه مدنظر را بیشتر کنیم، ارزش داشتن استراتژی سئو را خواهیم دانست.

توجه،

این مطلب تلاش دارد مفهوم استراتژی را به زبان ساده همراه با مثالهایی برای تمام افراد هدفمند مخصوصا مدیران کسب و کارها توضیح دهد.

همچنین در این مطلب جنبه های مختلف استراتژی در کسب و کار و هفتگانه استراتژی را توضیح خواهیم داد.

معنی استراتژی چیست؟

معنی استراتژی چیست؟ تفاوت معنای استراتژی و معنی راهکار و تاکتیک چیست؟

به زبان ساده معنی استراتژی یعنی داشتن راهکار و الگوی تصمیمگیری برای موقعیتهای مختلف پیش رو (تعریف 1).
تعریف استراتژی از نگاه هر متفکری متفاوت است اما با بررسی و تحقیقی که انجام دادم میتوان همه تعاریف آنها از استراتژی به زبان ساده در چند جمله بیان کرد.
اگر میخواهید کمی عمیق‌تر درک کنید که معنای استراتژی چیست با ادامه این مقاله از اسفهلان همراه باشید تا خودتان به تعریف استراتژی به معنای واقعی و عملی آن برسید.
در مورد راهکار صحبت کردیم، بذارید قبل از پرداختن به اینکه معنای استراتژی چیست و مفهوم استراتژی چیست، به این بپردازیم که معنی راهکار چیست.

تعریف راهکار چیست؟

به زبان ساده راهکار یعنی داشتن تصمیمی مشخص برای حل یک مسئله.
معمولا وقتی بحث راهکار پیش می آید که در موقعیتی هستیم که مسئله مشخصی وجود دارد.
اینجا معنی راهکار به معنی تاکتیک نزدیک است زیرا تاکتیک هم الگوی تصمیمگیری در یک وضعیت مشخص و اتفاق افتاده است، برخلاف استراتژی که برای تمام موقعیت‌ها من جمله موقعیت هایی است که هنوز اتفاق نیافتاده.
این تفاوت اصلی معنی استراتژی و تاکتیک است.

معنی راهکار چیست؟

برای مثال شما وقتی میخواهید یک کسب و کار آنلاین، راه اندازی کنید دانستن مسیر راه اندازی کسب و کار اینترنتی ثروتساز و داشتن نقشه راه مراحل راه اندازی کسب و کار اینترنتی موفق به شما راهکارهای مناسب برای توسعه و هک رشد اولیه را می‌دهد و همچنین با یادگیری انواع سبک فکری و فکر کردن مثل یک کارآفرین می‌توانید تصمیمات استراتژیک در موقعیتهای مختلف بگیرید.

تا اینجا باید درکی کلی از استراتژی، راهکار و تاکتیک داشته باشید.
در ادامه توضیحات بیشتری ارائه میکنم.

تعریف مفهوم استراتژی چیست (strategy)؟

در ویدیوی زیر به زبان ساده مطالب مهم در مورد مفهوم استراتژی در کسب و کار را توضیح داده ام.

در تدوین استراتژی برای کسب و کارتان، سئو و بازاریابی دیجیتال، میتوانید از دیدگاه و تجربه اسفهلان کمک بگیرید. برای مشاوره کافیه فرم مشاوره را الان با صرف 1 تا 2 دقیقه زمان، پر کنید.

درخواست مشاوره

معنی strategy یا استراتژی چیست؟

استراتژی یا Startegy که در فارسی، راهبرد گفته می‌شود، به طور کلی به معنای برنامه بلند مدتی از بایدها و نبایدهای اولویت دار است تا کسب و کاری را به اهداف طولانی مدت خود برساند.

تعریف استراتژی چیست؟
منبع تصویر: https://en.wikipedia.org/wiki/Strategy#/media/File:Strategy_Concept.svg

تعریف استراتژی

در تعریف #استراتژی، یکی از ساده‌ترین و در عین حال رایج‌ترین تعاریف استراتژی، طراحی استراتژی در قالب سه سوال است:
1- الان کجا هستم؟
2- کجا می‌خواهم بروم؟
3- چگونه به آنجا بروم؟

استراتژی، یک برنامه عمومی برای دستیابی به یک یا چند هدف بلندمدت تحت شرایط عدم قطعیت است.

تفاوت استراتژی و تاکتیک چیست؟

 

تفاوت استراتژی و برنامه چیست؟

تفاوت استراتژی و تکنیک چیست؟

مقایسه استراتژی با تئوری بازی

چرا استراتژی مهم است؟

استراتژی مهم است زیرا منابع در دسترس برای رسیدن به اهداف، معمولا محدود هستند.
استراتژی تعیین میکند چگونه اهداف نهایی به وسیله منابع به دست می‌آید.
استراتژی را از ابتدا می‌توان در نظر گرفت یا می‌تواند به عنوان الگویی از فعالیت ظاهر شود هر زمان که سازمان با محیط خود سازگار شود یا رقابت کند
این موضوع شامل برنامه ریزی استراتژیک و تفکر استراتژیک است.

بخشهای اصلی استراتژی چیست؟

هر استراتژی 3 جزء مهم دارد:

  • تشخیص‌ها (Diagnosis)
  • سیاست‌های هدایت کننده یا راهنما (Guiding Policy)
  • برنامه‌های اجرایی (Action Plans)

تعیین استراتژی چه فرآیندی دارد؟

استراتژی به طور مرسوم 2 پروسه اصلی دارد: فرمولسازی و پیاده‌سازی.
فرمولسازی شامل تحلیل محیط یا شرایط، انجام تشخیصها، و توسعه سیاستهای راهنما است.
پیاده‌سازی؛ عبارت است از اکشن پلن‌هایی که برای دستیابی به اهدافی که توسط سیاستهای راهنما اتخاذ شده.

برای مطالعه بیشتر در این مورد به این صفحه از ویکیپدیا مراجعه کنید.

 

تعریف چشم انداز استراتژیک

معمولاً در آموزش استراتژی، در ادامه‌ی توضیح این سه سوال، می‌گویند که تعریف #چشم_انداز بسیار ساده است:
چشم انداز پاسخ به دومین سوال کلیدی استراتژی است:
میخواهیم به کجا برویم؟
این نگاه کلاسیک به چشم انداز است.

[esfahlanhidden]

استراتژی کسب و کار

هر کسب و کاری با تعیین هفتگانه استراتژی یعنی: 1- چشم انداز، 2- ماموریت، 3- هدف اسمارت، 4- فلسفه وجودی، 5- استاندارد، 6- فرهنگ سازمانی و 7- استراتژی ایجاد تمایز خود، مسیر رسدن به آینده خلق شده خود را تعیین میکند. و این تمرکز در تیم و ذی نفعان را بیشتر میکند و در نتیجه زودتر به نتیجه مطلوب در راستای چشم انداز میرسد.

استراتژی برندینگ

یک برند دارای فلسفه و ارزش درونی است که آن را از بقیه کسب و کارها در بازار متمایز میکند. تمرکز برند در این است که پیامی را برساند و آن پیام بخشی از استراتژی بلندمدت کسب و کار است.

استراتژی بازاریابی

مهمترین موضوع در بازاریابی داشتن یک برنامه مدون و متمرکز است. این برنامه قبل از هر کاری تعیین میکند با کدام حوزه از بازار و با چه نوع مخاطبینی سر و کار داریم به این بخش از بازار، یک نیچ (Niche) گفته میشود. این اولین انتخاب است و استراتژی بازاریابی یعنی برنامه ای که انتخابها و بایدها و نبایدها را به ما میدهد.

تفاوت استراتژی با تاکتیک

استراتژی وقتی است که گزینه ای نداریم. اما وقتی چند گزینه باشد آنچه هست تاکتیک است. تاکتیک در واقع در زمانی کاربرد دارد که گزینه هایی برای انتخاب داریم. اما استراتژی یا راهبرد زمانی است که گزینه ای هنوز وجود ندارد و ما فقط یک الگو تصمیمگیری و بایدها و نبایدهایی برای رسیدن به هدف داریم.

چارچوب استراتژیک

چه مواردی برای تعیین استراتژی نیاز هست؟

[/esfahlanhidden]

منبع: http://kasbearam.com

استراتژی کسب‌وکار چیست؟
داشتن استراتژی نیاز حیاتی هر کسب‌وکاری محسوب می‏شود.

هر شرکتی برای آغاز یک مسیر جدید و حرکت به سمت ناشناخته‌ها نیازمند نقشه‌ی راهی است که آن را استراتژی یا راهبرد می‌نامیم.

زمانی که یک سازمان هدف‌ها، سیاست‌ها و زنجیره‌ی عملیاتی خود را در قالب یک مجموعه به‌هم‌پیوسته با یکدیگر ترکیب ‏کند، یک الگویی ایجاد می‌شود که به آن استراتژی گویند.

اگر سازمان بتواند استراتژی خود را بر پایه‌ی توانمندی‌ها و نارسایی‌های نسبی خود، دگرگونی‌های محیطی پیش‌بینی‌شده، و حرکت‌های اقتضایی رقبای هوشمند خود تنظیم نماید، می‌تواند منابع خود را به‌درستی به‌کاربرده و آن‌ها را در مسیر الگوی خود هدایت کند.

درواقع استراتژی کسب‌وکار یک شرکت، برنامه کاری آن شرکت است که با اولویت‌بندی اهداف، رقابت موفق با رقبا و بهینه‌سازی عملکرد مالی با استفاده از مدل کسب‌وکار ، می‌تواند به اهداف خود دست یابد.

برای رسیدن به یک یا مجموعه‌ای از اهداف، باید فعالیت‌های طراحی‌شده برای شرکت به‌صورت یک برنامه بلندمدت تنظیم شود، که اصطلاحاً به آن استراتژی کسب‌وکار می‌گویند.

برنامه‌های استراتژیک زمانی موفق هستند که منجر به رشد کسب‌وکار، موقعیت رقابتی قوی و عملکرد مالی بالا شوند.

زمانی که استراتژی شرکتی با شکست مواجه شود، آن شرکت باید رویکرد خود را تغییر دهد در غیر این صورت باید آماده‌ی خروج از آن کسب‌وکار باشد.

مهم‌ترین بحث در استراتژی، انتخاب اهداف است و اینکه برای رسیدن به این اهداف چگونه باید برنامه‌ریزی کرد تا به یک رویکرد کامل و دقیق رسید.

درنتیجه، استراتژی به‌طور عملی توضیح می‏دهد که شرکت چگونه خود را از رقبا متمایز می‏سازد، چگونه درآمد کسب می‏کند و حاشیه سود آن کجا خواهد بود.

در ادامه به بررسی نکات مهم در مورد استراتژی‌های کسب‌وکار می‏پردازیم:

• شرکت‌هایی که در صنعت فروش محصولات یا خدمات مشابه فعالیت می‌کنند ممکن است استراتژی‌ها و مدل‌های کسب‌وکار مشابهی داشته باشند. به‌عنوان‌مثال شرکت‌های هواپیمایی جنوب غربی (در ایالات‌متحده) و رایان ایر (در اروپا)، دارای استراتژی¬هایی مبتنی بر ارائه حمل‌ونقل ارزان‌قیمت هستند. خطوط هواپیمایی سنگاپور، با رویکرد خدمات لوکس و باکیفیت، تلاش در برندسازی خود دارد. در صنایع رقابتی، هر شرکت استراتژی‌ای را تنظیم می‏کند که معتقد است می‏تواند از آن بهره‌برداری نماید.

• هر کسب‌وکار، با تمرکز بر بالاترین سطح اهداف خود در صنعت خصوصی، استراتژی خود را آغاز می‏کند. دلیل اصلی حضور در کسب‌وکار برای اکثر شرکت‌ها، افزایش ارزش مالک است، بااین‌حال در شرایط عملی، شرکت‌ها تنها با کسب سود به این هدف دست می‏یابند. بنابراین برای اکثر شرکت‌ها، بالاترین هدف را می‏توان با اشاره به “سود” بیان کرد. پس هدف اول استراتژی کلی و عمومی، کسب سود ، حفظ و رشد آن می‏باشد.

• فراوانی استراتژی‌ها: بحث‌های استراتژی گاهی گیج‌کننده هستند زیرا بیشتر شرکت‌ها بیش از یک استراتژی کسب‌وکار خواهند داشت. به گفته تحلیلگران، استراتژی بازاریابی، درواقع به معنای استراتژی رقابتی شرکت است. بین استراتژی مالی شرکت با استراتژی قیمت‌گذاری یا استراتژی عملیاتی آن، تفاوت وجود دارد. اگرچه بسیاری از برنامه‌های استراتژیک شرکت باهم در تعامل هستند، اما اهداف و برنامه‌های مختلفی دارند.

strategy

• چارچوب استراتژیک: اگر استراتژی‌های یک سازمان را در قالب یک چارچوب مشاهده نمایید، درک موضوع استراتژی کسب‌وکار آسان‌تر خواهد شد. چارچوب استراتژیک یک سلسله‌مراتب است که در رأس آن، استراتژی کلی کسب‌وکار شرکت قرار می‏گیرد. در اینجا هدف، کسب درآمد، حفظ و رشد سود در بالاترین سطح کسب‌وکار می‏باشد.
شاید بپرسید که شرکت چگونه به اهداف سود خود دست می‏یابد؟ شرکت‌ها با توضیح چگونگی رقابت خود در صنایع رقابتی، به این سؤال پاسخ می‏دهند. بنابراین برای این شرکت‌ها، استراتژی کلی کسب‌وکار به نام استراتژی رقابتی شناخته می‏شود. به‌طورکلی یک ” استراتژی رقابتی” توضیح می‏دهد که چگونه شرکت، بازار خود را تعریف می‏کند، چگونه باعث ایجاد تقاضای مشتری می‏شود، و درنهایت چگونه خود را از سایر رقبا جدا می‏کند.
به‌هرحال، پاسخ دقیق به سؤال چگونگی، در استراتژی‌های سطح پایین مانند استراتژی بازاریابی، استراتژی عملیاتی یا استراتژی مالی متفاوت است. مثلاً در استراتژی بازاریابی، هدف ممکن است «دستیابی به سهم بازار پیشرو» باشد و یا “ایجاد آگاهی از نام تجاری پیشرو” می‌تواند به‌عنوان هدف سازمان در نظر گرفته شود. “حفظ سرمایه کافی” یا “ایجاد یک ساختار سرمایه با اهرم بالا” می‌تواند اهداف استراتژی مالی یک کسب‌وکار باشد.

• درک چارچوب استراتژیک: درواقع، اکثر شرکت‌ها از چارچوب استراتژیک غنی و پیچیده‌ای استفاده کرده و آن را توسعه می‏دهند. به‌عنوان‌مثال، یک کسب‌وکار زمانی می‌تواند استراتژی خود را صریح‌تر تنظیم نماید،که بر روی نکات زیر تمرکز کند:

برای هر استراتژی ، اهداف خاص تجاری تعیین شود: منظور اینکه اهدافی که در چارچوب نسبت به بقیه اولویت دارند، شناسایی شوند.
برای روابط بین استراتژی‌های مختلف، نقشه‌ای ایجاد شود: به‌عنوان‌مثال، این‌که کدام‌یک از استراتژی‌ها بقیه استراتژی‌ها را پشتیبانی می‏کنند، نشان داده شوند.

بهترین کتابها برای درک بهتر و بکارگیری استراتژی

برخی از کتابها درک خوبی از استراتژی را به ما میدهند کتابهایی مثل:

  • کتاب هنر جنگ از سان تزو (Art of War book)
  • کتاب 33 استراتژی جنگ از رابرت گرین (The 33 Strategies of War)
  • کتاب جعبه ابزار استراتژی از دکتر لشکربلوکی
  • کتاب رقص استراتژی از دکتر لشکربلوکی

 

کسب و کارتان را همین الان رشد دهید!

اسفهلان، با تحلیل، ارزیابی، مدلسازی، سیستم‌سازی و استفاده از روشها و تکنیکهای هک رشد، مهندسی بازار، تبلیغ‌نویسی (Copy Writing)، بازاریابی محتوایی، بازاریابی دیجیتال (Digital Marketing)، بهینه‌سازی و سئوی سایت (SEO)، و با استراتژی‌های مختلف مثل LEAN، KAIZEN و بهینه‌سازی مدل‌های کسب و کار و برندسازی (Branding)، کسب و کارتان را توسعه میدهد.

اگر هدفی مشخص برای رشد و تغییر کسب و کارتان، افزایش فروش و یا راه اندازی یک کسب و کار جدید به شکل بهینه دارید، فرصت و زمان (گرانترین سرمایه) را هدر ندهید و همین الان فرم مشاوره را برای شروع کار، پر کنید!

مشاوره برای رشد بهتر >>

 

5/5 - (1 امتیاز)
نمایش بیشتر

امین قاسمی اسفهلان

مشاور کسب و کار و رشد و توسعه فردی. موسس گروه ایران آسترا و گروه تخصصی جی آی اس آکادمی. علاقمند به شاگردی، راهبری، یادگیری و نوآوری. پیوسته در مسیر شاگردی رشد و موفقیت بوده و آموخته هایم را در سایت اسفهلان به اشتراک می‌گذارم. توانایی من، یک ذهن تحلیلگر و طراح برای حل مسائل کسب و کار اینترنتی و آنلاین، هک رشد سایت و افزایش فروش سایت است. طراحی و کارگردانی هنری ظاهر وب سایت و محتوای سایت توانایی دیگری است که از ذهن تحلیلگر و تحقیقات زیاد به دسته آمده است.

نوشته های مشابه

اشتراک
Notify of
guest

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

5 نظرات
Inline Feedbacks
دیدن تمام نظرات
علی خادم الرضا
علی خادم الرضا
4 years ago

با تشکر از شما بابت این مقاله خوب.
موفق و پیروز باشید

پوریا
پوریا
4 years ago

بصورت جامع و فراگیر توضیح دادین. ممنون

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا

تماس با ما

پشتیبانی و مشاوره

برگشت به منوی تماس ها

پشتیبانی و مشاوره واتساپی

برگشت به منوی تماس ها

پشتیبانی و مشاوره تلگرامی

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها