توسعه فردیآموزش و یادگیریموفقیت
موضوعات داغ

6 گام تصمیم گیری، هنر انتخاب و هدف گذاری SMART

در مورد تصمیم گیری در زندگی و هدف گذاری موثر برای رسیدن به موفقیت بیشتر بدانیم!

آنچه در مدرسه یا دانشگاه یا پدر و مادرمان به ما یاد نداده اند و بیش از هر چیزی برای موفقیت در زندگی و کسب و کار به آن نیاز داریم، آموزش هدف گذاری در زندگی است. خیلی هامون حتی نمیدانیم هدف گذاری چیست! و اینکه چگونه هدف گذاری کنیم و به آن برسیم؟!

هر جایی کسب و کاری موفقی می بینید حتما مستمر رهبران آن در حال تصمیم گیری های جسورانه تغییرساز هستند

 

روش درست هدف گذاری و برنامه ریزی، هدف گذاری SMART است. کتاب های زیادی در مورد هدف گذاری همچون کتاب هدف گذاری برایان تریسی در بازار هست که روش درست هدف گذاری را با یک سری تمرین هدف گذاری و نمونه هدف گذاری آموزش می دهد. اما آنچه که قرار است در این مقاله توضیح دهم ساده تر و خلاصه تر است و با عمل به آن میتوانید درست هدف گذاری کنید. البته تاکید میکنم با عمل به آن، نه فقط دانستن آن.

برای موفقیت دانستن کافی نیست. بلکه عمل کردن به دانسته ها غیرممکن ها را ممکن میکند. اسفهلان

فهرست مطالب این مقاله

آنچه در این مقاله آورده شده است:

1- روش تصمیم گیری 6 مرحله از آنتونی رابینز (OOCEMR)

2- درک هدف گذاری SMART

3- روش شناخت بهتر خود و تعیین هدف زندگی بر اساس خودآگاهی

5- ویدیوهایی (باز زیرنویس فارسی) نیز از سایت TEDTalk در مورد تصمیم گیری، انتخاب و هدف زندگی انتخاب کردم و در این مقاله قرار دادم تا درک از این موضوعات بهتر انجام شود.

فلسفه مشاوره اسفهلان

برای من لذتی بالاتر از دیدن حال خوب جمعی وجود ندارد و برای این دوست دارم نقش کوچکی در این موضوع داشته باشم. برای همین هم تمرکز سایت مشاوره اسفهلان، بر روی افزایش بهره وری رشد افراد و کسب و کارها است. و برای رسیدن به این هدف، روش های بهینه برای صرفه جویی در زمان و پول را به طوری ساده شده ارائه می کنیم. البته میدانم همیشه اشتباهات، کاستی ها و نواقصی هم هست و به همین خاطر در این مسیر، شاگردی مستمر را انتخاب کرده ام و به نظرات شما و کسانی که اهل تفکر و تعمق هستند گوش میکنم و تلاش میکنم در چرخه بهبود مستمر و سرعت بخشیدن به آن باشم.

ما وقتی اقدام میکنیم که ایمان داسته باشیم و ایمان از اطمینانی می آید که با دانستن به دست آمده است و گرنه جهل یا ندانستن باعث ایجاد نگرانی و ترس و عدم اقدام و عمل کردن است. به همین خاطر، تاکید محتواهای اسفهلان: ایجاد سادگی برای درک بهتر، و عمیق شدن در مفاهیم و حتی کلمات است. تا بهتر بدانیم و قبل از عمل بتوانیم آنچه میخواهیم را خوب تصور کنیم.

همچنین موضوعات زیر را در این سعی کرده ام پوشش دهم

  • نمونه هدف گذاری
  • هدف گذاری smart
  • تمرین هدف گذاری
  • هدف گذاری چیست
  • هدف گذاری و برنامه ریزی
  • آموزش هدف گذاری در زندگی
  • چگونه هدف گذاری کنیم و به آن برسیم

چه کارهایی بدون هدف گذاری موفق نمی شوند؟

ناپلئون هیل نویسنده کتاب “بیاندیشید و ثروتمند شوید” که پرفروشترین کتاب دنیا است 17 اصل را برای موفقیت در زندگی و کسب ثروت بیان میکند که اولین آن، “دانستن این است که دقیقا چه میخواهیم و تصویر واضحی از آن خواسته را در ذهن داشته باشیم”.

با این توضیح، باید بگویم که موفقیت در کارهای زیر نیازمند اجرای درست هدف گذاری و داشتن مهارت تصمیم گیری سریع است:

  • راه اندازی کسب و کار موفق
  • راه اندازی شرکت و سازمان
  • انجام بازاریابی اعم از بازاریابی دیجیتال، بازاریابی محتوایی و سئو
  • ثروتمند شدن به معنای واقعی آن

برای مثال با نگاه به زندگی و کسب و کارمان به راحتی میتوانیم ببینیم که دلیل مهم اغلب عدم موفقیت هایمان، این است که ندانستیم دقیقا چه میخواهیم و برای آن برنامه ریزی و هدف گذاری نکردیم.

در ادامه قبل از توضیح روش هدف گذاری موثر و کارا، موضوع مهم تصمیم گیری سریع را توضیح میدهم که شامل روشی 6 مرحله از آنتونی رابینز (Anthony Robbins) است. آنتونی رابینز نمونه بارزی از موفقیت و فردی الهام بخش برای زندگی است و پیشنهاد میکنم در صورتی که با او آشنا نیستید سایتش را حتما ببینید (https://www.tonyrobbins.com/).

آموزش‎های مرتبط پیشنهادی:

دوره آموزش راهبری کارآفرین ثروت ساز

در این دوره آموزشی هر هفته بخشی از مفاهیم، قوانین، اصول و روشهای رهبری کسب و کار موفق را آموزش خواهیم داد و شرکت کنندگان میتوانند سوالات خود را در زمینه های رهبری کسب و کار، کارآفرینی موثر، راه اندازی کسب و کار و موضوعات مرتبط دیگر بپرسند.

اطلاعات بیشتر ..

راه تشخیص مهارت تصمیم‌گیری درست

متن این بخش از مقاله را در اینترنت از لینک زیر مطالعه کردم و چون مرتبط و بسیار مفید دیدم در این بخش اضافه کردم.

لینک منبع متنی که در این بند آمده: http://shakeri.net/3186
باسمه تعالی
زمینه‌های زیادی را میتوان نام برد که که موفقیت در آن نیاز به علم و تجربه دارد و علاوه برآن هنر و استعداد ذاتی فرد نیز نقش اساسی در نتیجه میتواند داشته باشد. مهارت تصمیم‌گیری درست در مدیریت، و همچنین امور عادی زندگی، قطعا یکی از این زمینه‌ها است. یعنی علاوه بر جنبه‌های علمی این مهارت، باید جنبه‌های هنری آن نیز بررسی و تحلیل شود.

اهمیت این جنبه‌های علمی، تجربی، و هنری در هنگام تصمیم‌گیری در شرایط بحرانی بیشتر نمود پیدا میکند و میتواند پیروزی‌های بزرگ و یا صدمات عظیمی را به همراه داشته باشد. بنابراین روشی برای شناخت و تشخیص کسانی که توان مغزی و روحی تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری را دارند، باید معرفی شود.

آموزش مهارت تصمیم‌گیری در دوره‌های دانشگاهی نیز عرضه میشود. اما هیچ دوره دانشگاهی نیست که با گذراندن آن بتوان همه علم و تجربه و هنر لازم برای یک کار را با هم کسب کرد. به علاوه گذراندن دوره با یک نمره خوب به این معنی نیست که فرد میتواند، در تصمیم‌گیری در شرایط بحرانی، موفق‌تر از دیگران عمل کند.

در بین متفکران غربی کمتر کسی را یافته‌ام که آثار قابل مطالعه‌ای داشته باشد. آثار بسیاری از متفکرین و فلاسفه اروپایی را که بررسی کنید، خواهید یافت که اکثر آنها حتی با آثار متفکرین رده سوم و چهارم دنیای اسلام نیز هماوردی نمیکند.

علی‌الخصوص کشور کانادا از نظر داشتن افراد متفکر و فیلسوف چندان شهرتی در دنیا ندارد و اگر از اهل فکر در سراسر دنیا بخواهند که یک متفکر کانادایی را نام ببرند، کمتر کسی میتواند حتی یک نام را ذکر کند. شخصا اگر بخواهم نام یک کانادایی را ذکر کنم که آثارش ارزش مطالعه داشته باشد، قطعا نام Marshall McLuhan را خواهم آورد. ایشان استاد دانشگاهی بود که حدود ۳۷ سال پیش درگذشته است. در آینده، انشاءالله درباره آثار علمی او بیشتر مطلب خواهم آورد. اما در اینجا فقط مطلبی را که درباره روش تشخیص توانایی و مهارت تصمیم‌گیری از ایشان شنیده ام، نقل خواهم کرد.
کلمه‌ای که برای خواندن در هر زبانی استفاده میشود، چندین معنی دارد. اگر به یک دیکشنری معتبر مراجعه کنید، خواهید یافت که یکی از معانی کلمه Read در انگلیسی حدس زدن و دیگری درک مطلب است. کلمه قرائت نیز به معنی ضمیمه کردن حروف وکلمات به یکدیگر است، تا مفهومی درک یا منتقل شود. هر کلمه دهها معنی دارد که، بسته به مفهوم کلی متن، یک یا بیشتر از آن معانی میتواند موضوعیت داشته باشد. مثلا وقتی به کسی میگوئیم «آیا قضیه را خواندی؟» منظورمان این است که «آیا متوجه خطوط نانوشته و حرفهای ناگفته شدی؟». اما وقتی معلم به شاگرد میگوید «انشایت را بخوان» منظور رو خوانی متن با صدای بلند است.
وقتی فردی یک متن جدید را میخواند که مفهوم کلی آن جدید است، باید دهها معنی هر کلمه را در نظر بگیرد. یعنی در یک پاراگراف کوچک، ترکیب احتمالاتی این معانی مختلف صدها هزار احتمال مختلف را به همراه دارد. فرد مذکور باید در زمانی کوتاه همه احتمالات را بضورت روش‌مند بررسی کند و فحوای کلام را استخراج کرده، بعد متناسب با آن یک معنی را برای هر کلمه انتخاب کند. همه افراد این فرآیند را موفق طی نمیکنند.

بعضی اوقات یک متن جدی علمی را به اشتباه فکاهی تصور میکنند و بعضی اوقات یک مطلب شبه‌علمی را با یک مقاله علمی اشتباه میکنند. تشخیص درست نوع و مفهوم متن، هم به علم در زمینه آن متن احتیاج دارد و هم به تجربه قبلی در برخورد با آن نوع متون. اما با فرض داشتن علم و تجربه کافی ، بعضی وقتها میشود اهل‌فن را هم به اشتباه انداخت. اشتباه نکردن در این موارد را میشود به هنر و یا استعداد ذاتی نسبت داد.
فرآیند تصمیم سازی و تصمیم‌گیری دقیقا مشابه خواندن یک متن جدید است. پارامترهای فراوانی در اخذ تصمیم موثر هستند و هرکدام از آنها می‌توانند نوع برخورد با قضیه را عوض کنند. مدیر تصمیم‌گیر باید قادر باشد، در یک محدوده زمانی مشخص، تمام پارامترهای موثر را بررسی کند و آنها را با هم ترکیب کند، و بتواند صورت مسئله را در ذهن خود درست مدل‌سازی کند، تا بر اساس آن به روش حل مسئله بشود رسید.
بعضی افراد روند تصمیم‌گیری را روزانه دهها و یا صدها بار تکرار میکنند. خواندن مقالات جدید در روزنامه و مجله و سایتهای خبری، خواندن خبرهای علمی و یا مقالات جدید علمی، و امثالهم؛ همه نمونه هایی هستند که در آن فرد باید تصمیم بگیرد که مفهوم کلی آنچه خوانده، چه بوده و آنرا ارزش‌گذاری کند.

بعضی مواقع افراد این روند را با موفقیت طی نمیکنند و مجبور میشوند که از دیگران کمک بگیرند تا مطلب را برای آنها شرح دهد. این افراد کسانی هستند که روند تصمیم‌گیری را نمیتوانند درست طی کنند. از طرفی دیگر آنهایی که با مواجهه با متن جدید، میتوانند قضاوت قابل قبولی درباره مفهوم متن داشته باشند، کسانی هستند که استعداد ذاتی و هنر کافی برای تصمیم‌گیری را دارند.
برای آزمایش این‌که آیا یک فرد میتواند مدیری تصمیم‌گیر شود، میشود چند متن جدید و کوتاه را به او ارائه کرد. اگر توانست در یک زمان قابل قبول مفهوم هر متن را استخراج کند، میتوان روی او به عنوان کسی که توان تصمیم‌گیری دارد، حساب کرد.

البته بعضی زمینه‌ها دانش و تجربه خاصی میطلبد که آنرا هرجایی نمیتوان یافت. بنابراین پس از اینکه تشخیص داده شد که فردی توان تصمیم‌گیری‌ دارد، باید زمینه کسب دانش و تجربه لازم در موضوع خاص مورد نظر را برای او فراهم کرد.
آنچه در اینجا بیان شد، براین نکته تاکید دارد که سواد داشتن و مطالعه کردن، علاوه بر اینکه دانش افراد را بالا می‌برد؛ تمرینی است برای تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری موفق. آدمها میتوانند دانش را از راه‌های دیگر هم کسب کنند و همین فرآیند تصمیم‌گیری را با آنها تجربه کنند. اما کسی که عادت به مطالعه کردن دارد، به مراتب بیشتر در معرض چنین تمرینی هست.

چگونه سریع تصمیم گیری کنیم؟!

بهتر است قبل از هدف گذاری یک موضوع دیگر را خوب بلد باشیم و آن انتخاب کردن، اولویت بندی و تصمیم گیری است. یادگیری روش تصمیم گیری سریع به ما کمک میکند مدیریت زمان بهتری داشته باشیم و بهره وری را بیشتر کنیم.

دو مدل تصمیم گیری داریم: 1- تصمیم گیری سریع و شهودی و 2- تصمیم گیری تحلیلی و منطقی

در ادامه قبل از توضیح روش هدف گذاری، روش تصمیم گیری آنتونی رابینز را توضیح میدهم که به صورت چک لیستی با 6 گام است…

تونی رابینز چگونه اولویت بندی و تصمیم گیری می کند؟

“وقتی ارزش خودتان برای خودتان مشخص است، تصمیمگیری آسانتر میشود.”

— Roy E. Disney

تونی رابینز چگونه اولویت بندی و تصمیم گیری می کند؟

تونی رابینز معروفترین و محبوبترین مربی توسعه فردی به روش زیر تصمیمات خود را در زندگی اتخاذ میکند

او از یک فرآیند ساده استفاده میکند به نام OOC/EMR.

زیبایی فرآیند تصمیمگیری تونی رابینز، این است که میتوانید توانایی تصمیمگیری خود را بهتر کنید و میتوانید در تمام زمینه های زندگی و کار از آن استفاده کنید.

اولویت بندی کارها و تصمیم گیری یعنی چه؟

تصمیم گیری یعنی انتخاب یک گزینه از بین چند گزینه موجود.

روش تصمیم گیری سریع و درست و اولویت بندی کارها

تعلل در تصمیم گیری درست در زندگی و کار ضررهای زیادی دارد، در کار باعث اتلاف هزینه، انرژی، زمان و ناکارآمدی تیم و کسب وکار میشود. و در زندگی فردی تعلل در تصمیم گیری سریع، باعث ایجاد فشارهای روانی و مشغول بودن ذهن و عدم تمرکز میشود.

انواع تصمیم گیری مختلفی توسط افراد مختلف استفاده میشود. مراحل تصمیم گیری در مدیریت و زندگی زیاد باهم فرق ندارد. نکته کلیدی افراد موفق مثل آنتونی رابینز، روش تصمیم گیری سریع این افراد است.

حال مهمترین سوال این است:

اولویت بندی و تصمیم گیری چه مراحلی دارد؟

روش تصمیم گیری سریع و موثر و کارا چند مرحله بسیار مهم و ضروری دارد. که در ادامه آن را یاد میگیرید.

فقط قبل از آن 4 قانون زیر را در کل روند تصمیم گیری رعایت کنید!

4 قانون برای تصمیم گیری و اولویت بندی بهتر

قبل از دانستن فرآیند تصمیمگیری و اولویت بندی، تونی رابینز 4 قانون را به اشتراک میگذارد که برای هدایت تمام تصمیگیری هایش از آن استفاده میکند.

قانون #1 – تمام تصمیمات سخت و مهم باید حتما روی کاغذ گرفته شود.

توی ذهنتون این کار را نکنید!

وقتی تلاش میکنید تصمیمگیری را در ذهن خود انجام دهید و اینقدر اهمیت دارد، معمولا به چرخه ای از موضوعات منتهی میشوید، بدون این که به تصمیم واضحی برسید.

این چرخه، استرس و نگرانی و فشار به شما اضافه میکند. نهایتا به جایی میرسید که احساس میکنید زمانی ندارید زیرا شما تحت فشار ذهنی هستید.

قانون #2 – در مورد آنچه میخواهید شفاف باشید، چرا آن را میخواهید، و از کجا میدانید که چه زمانی به آن میرسید

باید در مورد آنچه میخواهید و مقصود خودتان، شفاف باشید.

حتی اگر در مورد آنچه میخواهید آگاهی شفافی داشته باشید باز ممکن است فراموش کنید برای چه آن را میخواهید.

داشتن دلیل چیزی است که باعث میشود تصمیمتان را دنبال کنید.

در مورد موارد زیر بسیار مشخص و دقیق باشید:

  • چه میخواهید؟
  • چرا آن را میخواهید؟
  • از کجا خواهید دانست که چه زمانی به آن میرسید؟

قانون #3 – تصمیم ها و اولویت ها بر پایه احتمالات است

منتظر اطمینان کاملا مطلق نباشید!

در اغلب موارد، هرگز به چنین اطمینانی نمیرسید. باید این را به خودتان بدهید.

قانون #4 – تمام تصمیمگیری، و انتخاب اولویت ها، شفاف‌سازی ارزش است

در اغلب موارد، فقط یک خروجی ندارید.

حروجیهای بسیار زیادی دارید که باید همزمان امتحان کنید و به دست آورید.

این چهار قانون تصمیمگیری را بخاطر بسپارید وقتی فرآیند تصمیمگیری تونی رابینز را طی میکنید!

فرآیند اولویت بندی و تصمیمگیری OOC/EMR

تونی رابینز، فرآیند تصمیم گیری خود را OOC/EMR مینامد. مخفف گامهای زیر در فرآیند تصمیم گیری است.

  1. خروجی ها (Outcomes)
  2. گزینه ها (Options)
  3. عواقب و پیامدها (Concequences)
  4. ارزیابی گزینه ها (Evaluate your Options)
  5. کاهش و تسریع خسارت (Mitigate the damage)
  6. حل و فصل و تصمیم (Resolve)

در ظاهر مراحل زیادی هست، اما جریان آن منطقی است و اگر میخواهید در تصمیمگیری بهتر عمل کنید، باید آن را به مراحل کوچکی خردش کنید تا بتوانید روی آن تمرکز و بهبود داشته باشید.

1- خروجی ها

تونی رابینز با شناسایی خروجی هایی که میخواهد به آنها برسد، شروع میکند.

تونی رابینز سوالات زیر را میپرسد:

  1. چه نتیجه ای به دنبالش هستی؟
  2. چرا میخواهی به آن برسی؟

این باعث درک واضحی از آنچه به دنبال آن هستید و اهمیت و اولویت آنها برای شما میشود.

تونی رابینز میگوید:

“دلایل اول می‌آیند، و پاسخ ها دوم.

2- گزینه ها

تونی رابینز، تمام گزینه ها را روی کاغذ مینویسد. حتی آنهایی را که دور از ذهن هستند را نیز مینویسد.

چرا؟

تونی رابینز میگه، اصلی در اینجا بازی میکند. این اصل میگوید:

“یک گزینه، انتخاب نیست. دو گزینه، دوراهی است. سه گزینه، یک انتخاب است.”

تمام گزینه ها را روی کاغذ بنویسید چه آنهایی که دوست دارید و چه آنهایی که دوست ندارید.

3- پیامدها و عواقب

تونی رابینز عواقب و پیامدهای هر کدام از گزینه ها را بررسی میکند.

برای هر گزینه، سوالات زیر را میپرسد:

  1. صعودها و نزولهای هر گزینه چیست؟ یا مزایا و معایب هر گزینه چیست؟
  2. با هر گزینه چی به دست می آورید؟
  3. چه هزینه برای شما دارد؟

3- ارزیابی گزینه ها

تونی رابینز عواقب و پیامدهای هر گزینه را بررسی میکند.

برای هر گزینه یا انتخاب، سوالات زیر را میپرسد:

  1. چه خروجی هایی تحت تاثیر است؟
  2. در صورت رسیدن به خروجی، از مقیاس 0 – 10 چقدر هر یک از صعودها و نزولها، اهمیت دارد؟
  3. احتمال اینکه هر یک از صعودها و نزولها اتفاق بیافتد بین 0-100% چقدر است؟
  4. منافع یا عواقب احساسی این گزینه در صورت انجام، چیست؟

تونی رابینز از این مرحله برای حذف برخی گزینه ها از لیست، استفاده میکند.

5- کاهش و تسریع خسارت

تونی رابینز نزولها یا معایب، هر یک از گزینه های باقی مانده را بررسی میکند.

برای هر عیب یا نزولی، تونی رابینز، طوفان ذهنی از راههای دیگر ایجاد میکند تا خسارتهای آنها را کاهش دهد یا حذف کند.

6- حل و فصل و تصمیم

تونی رابینز، بر اساس محتمل ترین پیامدها، گزینه ای را انتخاب میکند که بهترین یقین و اطمینان را حاصل میکند که او به خروجیهای مطلوب و نیازهایش برسد.

تونی رابینز در این مرحلهف گامهای زیر را پیشنهاد میکند:

  1. بهترین گزینه را انتخاب کنید و تصمیم خود را تقویت کنید تا کار کند.
  2. با خودتون کنار بیایید که هر اتفاقی بیافتد، این گزینه، به شما یک پیروزی میدهد.
  3. برنامه خود را برای اجرا و پیاده سازی، طراحی کنید و سپس اقدام عظیمی انجام دهید.

تونی رابینز، خاطر نشان میکند که بهتر است یک تصمیم بگیرید و پایش کنید تا ببینید که آیا نیاز به تغییر دادن رویکرد خود دارید، تا اینکه در بی تصمیمی، فلج شده بمانید.

با چرای خودتان تصمیم بگیرید

تونی رابینز این نکته را متذکر میشود که اگر چرای خود را میدانید، تصمیمگیری ها و چسبیدن به تصمیاتتان، هر دو آسان خواهند بود، مخصوصا وقتی شرایط سخت باشد.

شما باید از بین چیزهایی که میخواهید تصمیم بگیرید آنچه میخواهید کدامیک است؟ گزینه #1، گزینه #2، گزینه #3. گاهی اوقات، قرار نیست به همه آنها برسید. ممکن است نخواهید تصمیمگیری کنید زیرا ع=غیرواقع بین هستید. شاید بتونید #1، #3، #4 و #5 را به دست بیارید.

منعطف باشید!

بفهمید چی براتون مهم هست. اون چیزی که به شما کمک میکند تصمیم بگیرید که چرا پول زیادی میخواهید یا چرا میخواهید تا ظهر بخوابید؟ شاید بهتون این امکان را بده که زندگیتون را تغییر بدین، یا کسانی را که دوست دارید را تغییر دهید، یا یک یتیم خانه راه بندازید، یا دور دنیا سفر کنید یا هر تصمیم دیگه ای.

با دانستن چرا، خیلی راحتتر میتوانید تشخیص دهید کدام بهتر از دیگری است زمانیکه میخواهید تصمیمی بگیرید و اولویت ها را انتخاب کنید.

دیگه در فلج تحلیل گیر نکنید!

شما الان، راهی برای بدست آوردن مجدد قدرت خود، و تصمیمگیری بهتر و ادامه یادگیری دارید.

هدف گزاری کارا، موثر و صحیح (یکبار برای همیشه یاد بگیریم!)

کسب و کارهای زیادی بدون هدف کار میکنند و درآمد هم دارند..
اما چند درصد این کسب و کارها تا به حال بدون هدف برند شده اند؟
چند درصد کسب و کارها، بدون هدف گزاری و به روش سنتی توانستند بدون هدف رشد مستمر داشته باشند؟

چرا باید یک کسب و کار هدف داشته باشد؟

این مطلب از تجربیات شخصی، و کلاس آموزشی کارگشا پلاس که توسط مربی کسب و کار، استاد بهرنگ احمدی برگزاری میشود و منابع مختلف که برخی از آنها در هر بخش ذکر شده، نوشته شده است.

دلیل داشتن هدف در کسب و کار

آیا تا بحال در شرکت یا سازمانی کار کردین که هیچ نظم و نظامی نداشته و هر کسی در کاری باشه؟

آیا تا به حال در کسب و کارتون چندیدن بار مسیرتون را گم کردین؟

آیا تا به حال شده نتونید درست به کارمندان توضیح بدین باید چجوری کار کنن؟

آیا در کارتون تمرکز ندارید؟

آیا هنوز به اونچه میخواستید در کارتون نرسیدین؟

همه اینها یک دلیل مشترک میتوانند داشته باشند و آن این است که شما هدف مشخصی ندارید.

البته اگر از شما بپرسند هدف دارید مثلا میگویید هدف دارم و اون اینه که به درآمد بالا برسم، یا زندگی شاد داشته باشم، یا …

خوب باید بگم این هدف نیست، این یک خواسته کلی مبهم یا در حالت خوبش یک ماموریت برای شما است. ماموریت، یک هدف کلی هست که در آن جزییات، مشخص نشده است.

در مورد ماموریت بیشتر بهتون توضیح خواهم داد …

ماموریت، در واقع هدف طولانی مدت شماست که هیچ وقت به کمال اون نمیشه رسید و بلوغی براش نیست، یعنی یک ایده آل است که به شما جهت دهی میدهد.

برای رسیدن به این ماموریت شما باید اهدافی برای دوره جند ساله و یک ساله و چند ماهه و اهداف کوچکتر تعریف کنید.

گامهای اصلی هدف گذاری

5 گام اول هدف گذاری یعنی هدف گذاری SMART. هدف باید SMART باشد. SMART یعنی:

  • Specific: مشخص و با جزییات
  • Measurable: قابل اندازه گیری با کمک سنجه و متریک یا KPI
  • Attainable: قابل دستیابی
  • Relevant & Real: مرتبط با ماموریت، حوزه کار و واقع گرایانه
  • Timeable: زمانبندی شده و دارای ضرب العجل

5 گام بعدی به شرح زیر میباشند:

گام 6: مانند تصویری بزرگ به هدف نگاه کنیم

وقتی اهداف بلندمدت دارید. باید آن را به گامها و کارهای کوچک تقسیم کنید. اما باید این را در نظر بگیرید وقتی در حال انجام کارهای کوچک هستید، مطمئن شوید از مسیر هدف اصلی بلند مدت خارج نمیشوید.

وقتی شما به تصویری که از هدف بزرگ خود دارید فکر کنید، انگیزه و تمرکز شما همواره بالا میرود. به این فکر کنید که چرا این هدف اینقدر برای من بزرگ است؟!

سوال:

چشم دوختن به هدف مانند تصویری بزرگ، منظور تصویر سازی موقعیت رسیدن به هدف؟

پاسخ:

یعنی کشیدن تابلو نقاشی از زمان رسیدن به هدف

تصویر بزرگ از هدف یعنی: فراگیر و کل نگر

تصویرسازی ایده‌آل دیدن مسیر هدف و نقاشی اون هست بعد در دنیای واقعی بهش عمل و اجرا کنیم

گام 7: کاستی ها را بپذیرید

چالشی که بیشتر افراد با آن مواجه میشوند، این است که تمایل دارند هر مرحله از کارها را تمام و کمال انجام دهند. گاهی اوقات همین کمالگرایی و ترس از شکست ما را از رسیدن به موفقیت و پیشرفت باز میدارد.

هنگامی که به سمت هدف در حرکت هستید گاهی با اشتباهاتی مواجه میشوید که لازم است ابتدا آنها را برطرف کرده و سپس به راه خود ادامه دهید.

دانستن این فرصیه که شکست و اشتباهات تجربه‌های یادگیری زیادی برای ما ایحاد میکند اهمیت خیلی بالایی دارد هر اشتباه کوچک میتواند دید شما را به سمت ایده ها و روشهای جدیدی باز کند که در حالت عادی یا بدون اقدام نمیتوانستید آن را ببینید. اگر این مورد را در نظر نگیرید ممکن است هیچ وقت شروع نکنید زیرا میترسید به طور ایده آل عمل نکنید.

شکستها برای شما، یادگیری را به همراه دارد. برای کاهش هزینه‌ها میتوانید از شکستهای مشابه دیگران بیاموزید. اما اگر کسب و کار شما جدید و متمایز است باید خود این مسیر را طی کنید. برای اجرای کسب و کار با شکست ها و بازخوردگیری و یادگیری موثر حتما روش اجرای ناب Lean Method را یاد بگیرید.

سوال: استاد چطور در بعضی اشتباه ها دیدمان به سمت ایده ها باز میشه؟

پاسخ: هر تهدیدی منبع سرشار فرصت هاست

در مسیر هدف شکست وجود دارد چطوری با این شکست یا اشتباه روبرو بشیم؟
یادتان باشد شکستها، منبع یادگیری و یاددهی و خلق فرصت های آتی هستند.

ادیسون هزار بار شکست خورد تا خالق برند جاودان جنرال الکتریک شد

کمالگرایی یعنی چه؟

یک وسواس فکری که همه چیز را در حد ایده آل می خواهد تا در مسیر کوشش قرار بگیرد
یک بیماری خطرناک ذهنی که بسیاری از ایرانیان دچار آن هستن
الان ببینین سبک زندگی ما کمال گرا کمی شده و دنبال کیفیت های کاذب هستیم

چون ما همیشه می خواهیم بشویم
در حالیکه هستیم

بخاطر داشته باشیم کمال، یک من ذهنی هست
هیچ وقت به کمال نمی رسیم
همیشه نو سفریم و در مسیر یادگیری و شاگردی
این نکته مهمی است که هر کارآفرین و رهبری، همیشه باید به خاطر داشته باشد

کمالگرایی ریشه ای ندارد
فلسفه ای ندارد
و فقط یک بهانه و فرار هست

گام 8: از حرکت کردن به سمت هدف دست نکشید

در مراحل قبل، اهمیت اشتباه‌پذیری و قبول اشتباهات بیان شد. در این شرایط باید سعی کنید حرکت رو به جلو را به سمت هدف حفظ کنید، و هیچ گاه از حرکت به سمت هدف، حتی با بوحود آمدن شرایطی خلاف انتظارتان، دست نکشید.

اگر چه ممکن است مسیر حرکت شما تغییر کرده و پیشرفت شما کند باشد، ولی تنها راه رسیدن به هدف، پایداری شما و حفظ حرکت گام به گام به سمت هدف است.

یادتان باشد، هر بار گام کوچکی در مسیر هدفتان برمیدارید، به موفقیت بیشتری نزدیک میشوید. زمانی در مسیر موفقیت هستید که حرکت رو به جلو را حفظ کنید. (البته خیلی از افراد این را فراموش میکنند و اغلب در حسرت به سر میبرند)

در مسیر گامهای کوچک هدف انحراف پیدا نکنید این با ارزیابی مستمر و هفتگی و ماهیانه بررسی میشود. یعنی همان قابلیت اندازه‌گیری هدف SMART.

گام 9: مثبت فکر کنید

داشتن اعتماد به نفس و باور به توانایی خود، نقش مهمی در رسیدن به اهداف و موفقیت شما، دارد.

باید باور داشته باشید که میتوانید به هدف خود برسید. این موضوع به واقع گرایانه بودن هدف شما و بزرگ بودن باور شما، اشاره  دارد. آدمهای بزرگ، باورهای بزرگتری دارند.

تفکر مثبت داشتن، تشویق کردن خود و تیم‌تان، میتواند اراداه‌ی شما را در مواجه شدن با چالشهای سخت، تغییرات غیرمنتظره و سایر حوادث قوی کند.

گام 10: موفقیت خود را جشن بگیرید

این خیلی مهم هست که برای هر موفقیت و پیروزی، که در هر مرحله که به دست میاورید هرقدر هم کوچک باشد، جشن بگیرید.

با جشن گرفتن، تلاشهایی را که برای رسیدن به نتیجه مورد نظرتان انجام داده اید را به رسمیت میشناسید و انگیزه تان برای انجام مراحل بعد، بیشتر میشود.

جشن گرفتن در هر مرحله، به این معنی است که کار این مرحله تمام شده و وارد مرحله بعدی میشوید و باید تمرکز و تلاش خود را برای مراحل بعد بگذارید.

 

چند نکته تکمیلی در مورد هدف گذاری

هدف گذاری یک فرایند عملیاتی پلکانی هست.

یعنی باید پله پله برنامه ریزی شود تا به هدف بزرگ برسیم. و هدفگزاری را معمولا از آخر به اول انجام میدهیم.

پرسش: هدفگزاری پلکان، چه تاثیری روی چالش به وجود آمده میگذارد؟
پاسخ: شما قبل چالش پیش بینی باید کرده باشی از داده کاوی و براش سناریو نوشته باشی
برای مثال با داده کاوی و تحلیل اطلاعات گذشته میشد به این موضوع رسید که در ایران قیمت دلار بالاتر خواهد رفت. اگر شرکتی چنین داده کاوی و پیش بینی ای در کسب و کار خود داشت، حتما ذخیره ارزی در حسابهای خارجی خود ایجاد میکرد.
البته نکته کلیدی این است:

بزرگترین حفظ سرمایه در خلق ارزش مستمر هست

نه ارز و طلا و ملک و ..

هیچ عامل بیرونی بر سیستم های هوشمند مخرب نیست فقط یک مانع هست
مانع باید برداشته شود
نه اینکه پتک شود

باید به جای تفکر تحلیلی (یعنی فکر کردن به صورت جر به جز)، تفکر سیستمی (یعنی تمام اجزا را به صورت یکجا) داشت. در این حالت تنوع سناریو برای کل و اجزای آن خواهیم داشت.
بخاطر بسپارید: تحلیل ضد سیستم هست

در آخر این نکته برایتان یادآور میشوم، زنجیره موفقیت و آرامش به صورت زیر است:

رهایی ،هشیاری ،دانایی ،توانایی و پویایی

منتظر چک لیست هدف گذاری موثر و کار باشید.

در زمینه هدف گزاری برای کسب و کارتان، هر سوالی دارید در تلگرام به شماره 09361779010 پیام ارسال کنید و یا در پایین صفحه در بخش نظرات بنویسید.

اگر این مطلب براتون مفید بود و فکر میکنید برای دیگران، نیز مفید است، آن را از طریق دکمه های انتشار زیر برای دوستان خود به اشتراک گذارید.

هنر انتخاب تصمیم گیری (ویدیوهای انتخابی با خلاصه نکات)

ما انسانها پیوسته در ضرر و زیان هستیم، مگر کسانی که تصمیمات درست می گیرند و کاری می کنند که حسرت کارهای انجام نداده را نداشته باشند.

اما تصمیم گیری در زندگی آسان نیست، حتی در ساده ترین مسائل زندگی!

در این مطلب مطالبی را از دیدگاههای افراد مختلف از TED و Youtube و منبع دیگر حمع آوری کرده ام تا در مورد تصمیم گیری باهم به نگاهی درست برسیم.

موارد آمورده شده در این مطلب، برای باز کردن ذهنمان است برای تصمیم گیری بهتر در زندگی یا در واقع برای استاد شدن در هنر تصمیم گیری

قبلا در مورد مدیریت زمان صحبت کردیم، اما مدیریت زمان یعنی مدیریت تصمیم ها (هنر تصمیم گیری)، مدیریت رهاسازی ذهن، پاکسازی ذهن از آشعالها و تمرکز روی آنچه که شما را به هدف میرساند.

در مقاله “آنتونی رابینز چگونه تصمیم می گیرد” نیز روشی شش مرحله ای از آنتونی رابینز را برای تصمیم گیری، توضیح دادم.

در اینجا چه چیز را میخواهیم یاد بگیریم در مورد هنر تصمیم گیری؟

در اینجا یکی از مهمترین مهارتهای زندگی و توسعه فردی، یعنی “هنر تصمیم گیری سریع و سخت”، را یاد میگیریم.

از دیدگاهی دیگر، “هنر رهایی” را در زندگی یاد میگریم.

توصیه: تصمیم گیری مهارت مهمی است که خیلی از بزرگان، روان شناسان توسعه فردی همچون آنتونی رابینز و رهبران کسب و کارها در مورد آن صحبت کرده اند.

توصیه می کنم نکات مربوط به هر ویدیو را بعد از دیدن ویدیو بخوانید و با دیدگاه خود به سوالات هر بخش پاسخ دهید.

بعد از هر ویدیو، نکات مهم آن را در مورد هنر تصمیم گیری در زندگی، به صورت خلاصه مینویسیم و در انتهای مقاله نیز، تمام موارد گفته شده را جمع بندی و نتیجه گیری می کنیم.

تمام ویدیوهای انتخاب شده دارای زیرنویس فارسی هستند و برای دیدن آنها میتوانید، دکمه انتخاب زیرنویس را روی ویدیو بزنید.

1- “چگونه انتخاب (تصمیم‌گیری) را آسان کنیم”

how to make choosing easier

We all want customized experiences and products — but when faced with 700 options, consumers freeze up. With fascinating new research, Sheena Iyengar demonstrates how businesses (and others) can improve the experience of choosing.

ما دنبال محصولات و تجربیات سفارشی شده هستیم — اما وقتی مشتری ها با 700 گزینه برای انتخاب مواجه می شوند، منجمد میشوند. با تحقیق جالبی که انجام شده، خانم Heena Iyengar نشان می دهندچگونه کسب و کارها (و دیگران) می توانند تجربه انتخاب و تصمیم گیری را بهبود دهند.

 

2- چگونه انتخابهای سخت را انجام دهیم

How ro make hard choices

Here’s a talk that could literally change your life. Which career should I pursue? Should I break up — or get married?! Where should I live? Big decisions like these can be agonizingly difficult. But that’s because we think about them the wrong way, says philosopher Ruth Chang. She offers a powerful new framework for shaping who we truly are.

3- کی باید ایستادگی کنیم و کی باید رها کنیم

When to take a stand, and when to let it go

Ash Beckham recently found herself in a situation that made her ask: who am I? She felt pulled between two roles — as an aunt and as an advocate. Each of us feels this struggle sometimes, she says — and offers bold suggestions for how to stand up for your moral integrity when it isn’t convenient.

4- آیا واقعا میدانید آنچه انجام میدهید دلیلشان چیست؟

Do you really know why you do what you do

Experimental psychologist Petter Johansson researches choice blindness — a phenomenon where we convince ourselves that we’re getting what we want, even when we’re not. In an eye-opening talk, he shares experiments (designed in collaboration with magicians!) that aim to answer the question: Why do we do what we do? The findings have big implications for the nature of self-knowledge and how we react in the face of manipulation. You may not know yourself as well as you think you do.

5- عادهای شادی آور

The habbits of happiness

What is happiness, and how can we all get some? Biochemist turned Buddhist monk Matthieu Ricard says we can train our minds in habits of well-being, to generate a true sense of serenity and fulfillment.

6- جنگ بین حال و آینده خود

the battle between your present and future self

Every day, we make decisions that have good or bad consequences for our future selves. (Can I skip flossing just this one time?) Daniel Goldstein makes tools that help us imagine ourselves over time, so that we make smart choices for Future Us.

7- هنر انتخاب کردن

The Art of choosing

Sheena Iyengar studies how we make choices — and how we feel about the choices we make. At TEDGlobal, she talks about both trivial choices (Coke v. Pepsi) and profound ones, and shares her groundbreaking research that has uncovered some surprising attitudes about our decisions.

8- روش استفاده از خرد عملی

using our practical wisdom

In an intimate talk, Barry Schwartz dives into the question “How do we do the right thing?” With help from collaborator Kenneth Sharpe, he shares stories that illustrate the difference between following the rules and truly choosing wisely.

9- سه راه برای تصمیم گیری بهتر – بوسیله تفکر مشابه کامپیوتر

3 ways to make better decisions – by thinking like a computer

If you ever struggle to make decisions, here’s a talk for you. Cognitive scientist Tom Griffiths shows how we can apply the logic of computers to untangle tricky human problems, sharing three practical strategies for making better decisions — on everything from finding a home to choosing which restaurant to go to tonight.

10-

به طور روزافزونی ما تصمیمات بسیاری بر اساس اهداف و دستاوردهای زودگذر میگیریم و این یک رویکرد است که آینده را بسیار نامطمئن میکند و امنیت کمتری دارد. چطور میتونیم  برای یک آینه بهتر و طولانی مدت یاد بگیریم و فکر کنیم … مثل مقیاس طولانی مدت نوه دار شدن؟ آقای آری والاچ سه تاکتیک را به شما یاد میدهد تا ماورای لجظه فکر کنید.

We increasingly make decisions based on short-term goals and gains — an approach that makes the future more uncertain and less safe. How can we learn to think about and plan for a better future in the long term … like, grandchildren-scale long term? Ari Wallach shares three tactics for thinking beyond the immediate.

هدف زندگی

تعیین هدف زندگی کار راحتی نیست اما چند موضوع را میدانیم و آن این است که در زندگی باید:

  • رشد کنیم و به تعالی برسیم و بهترین نسخه ای از خودمان باشیم که میتوانیم
  • همه خوبیهای زندگی در این است که ارزش، سود و حال خوب برای اطرافیانمان و آدمهای دیگر ایجاد کنیم. این هم حال خودمان را خوب میکند و هم آینده مان را میسازد.

بیشتر از این نمیشود در مورد هدف زندگی صحبت کرد زیرا بحث زیادی در این مورد وجود دارد و نمیتوان این مطلب را به محتوایی خیلی طولانی و حوصله بر تبدیل کرد.

دیدن ویدیوی زیر که از انتخاب شده را نیز پیشنهاد میکنم در موضوع هدف زندگی، خالی از لطف نیست!

در این نوشته، خلاصه ای از صحبتهای جلسه توسعه فردی کارگشا پلاس با موضوع “هدف زندگی” یا “زندگی هدفمند“، با مربیگری اقای بهرنگ احمدی را تقدیم همه علاقمندان به #زندگی_هدفمند میکنم.

ابتدا ویدیوی زندگی هدفمند را ببینید، تا در ادامه در این مورد بیشتر صحبت کنیم

جمع بندی و نتیجه گیری

در این محتوا توضیح دادیم هدف گذاری چیست؟ و چگونه برای زندگی هدف گذاری کنیم و به آن برسیم. هدف گذاری SMART و ویژگی های آن را به همراه 10 گام هدف گذاری مرور کردیم. فهمیدیم هدف گذاری میتواند در زندگی باعث ایجاد تمرکز و افزایش بهره وری و موفقیت چند برابری شود. فهمیدیم در زندگی باید مهارت تصمیم گیری سریع را یاد بگیریم و در موقعیتهای مختلف بتوانیم سریع تصمیم بگیریم. و در آخر ویدیوهایی از بهترین ایده های اندیشمندان و آدمهای موفق را از سایت TED انتخاب کردیم و قرار دادیم تا با هنر انتخاب و هدف گذاری در زندگی بهتر آشنا و مسلط شویم.

نوبت شماست

شما چه نکاتی میدانید که در هدف گذاری و تصمیم گیری سریع در زندگی کمک میکند؟ تجربه تان را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید!

اگر این محتوا را مفید و ارزشمند دیدید برای دوستانتان به اشتراک گذارید!

موفق و شاد و پیروز باشید!

موضوع مورد علاقه شما

برای ما بنویسید که به چه موضوعی علاقه مند هستید تا برای شما محتوای موثر تولید کنیم؟
  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

امتیاز بدهید post

امتیازدهی به این مقاله

مفید بودن محتوا
سادگی درک مطلب

امتیاز شما

با امتیازدهی و اشتراک گذاری این مقاله، ما در در هدفمند کردن تولید محتوای آموزشی و مشاوره ای برای رشد بهتر، همراهی کنید!

امتیاز کاربران: 4.37 ( 3 رای)
5 1 رای دهید
رای دهی به مقاله
نمایش بیشتر

امین قاسمی اسفهلان

مشاور کسب و کار و رشد و توسعه فردی. موسس گروه ایران آسترا و گروه تخصصی جی آی اس آکادمی. علاقمند به شاگردی، راهبری، یادگیری و نوآوری. پیوسته در مسیر شاگردی رشد و موفقیت بوده و آموخته هایم را در سایت اسفهلان به اشتراک می‌گذارم. توانایی من، یک ذهن تحلیلگر و طراح برای حل مسائل کسب و کار اینترنتی و آنلاین، هک رشد سایت و افزایش فروش سایت است. طراحی و کارگردانی هنری ظاهر وب سایت و محتوای سایت توانایی دیگری است که از ذهن تحلیلگر و تحقیقات زیاد به دسته آمده است.

نوشته های مشابه

5 1 رای دهید
رای دهی به مقاله
اشتراک
Notify of
guest

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

1 دیدگاه
Inline Feedbacks
دیدن تمام نظرات
gisacademy
gisacademy
3 years ago

مقاله دارای نکات خیلی خوبی است که در هر مرحله از زندگی میتوان از آن استفاده کرد

چون هدفگذاری و تصمیمگیری صحیح، برای هر کاری و هر مرحله ای از زندگی نیاز است

دکمه بازگشت به بالا

تماس با ما

پشتیبانی و مشاوره

برگشت به منوی تماس ها

پشتیبانی و مشاوره واتساپی

برگشت به منوی تماس ها

پشتیبانی و مشاوره تلگرامی

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها