بوم مدل کسب و کار چیست؟

ابزار ساده و قدرتمندِ مدیریت کسب و کار که نمی‌توان از مزایای آن گذشت!

یکی از مسائل رایج در کسب و کارها عدم درک متقابل بین اعضای تیم و ذی نفعان است که باعث می‌شود اتلافهای زیادی پیش بیاید. راهکارش این است زبان مشترک و ساده ای بین تیم و ذی نفعان کسب و کار تعریف شود تا به وسیله آن بتوان ارتباط موثری در راستای راهبری کسب و کار برقرار کرد. در این مقاله، با ابزاری برای مدیریت کسب و کار آشنا می‌شویم که ایده ها و افکار ما در مورد کسب و کار را به صورت ساختارمندی مدل میکند. این ابزار مدل کسب و کار (Business Model) است.

یادگیری ابزار کسب و کار به ما کمک می‌کند به صورت ساختارمند و سیستمی به مسائل کسب و کار نگاه کنیم این موضوع تصمیمات استراتژیک ما در کسب و کار را بهتر می‌کند و جزو اصول کسب و کار به حساب می آید که بهتر است کارآفرینان و مدیران کسب و کار از آن برای نوآوری و هم‌افزایی تیمی، نهایت بهره را ببرند.

مدل کسب و کار چیست؟

مدل کسب و کار، در واقع داشتن یک زبان مشترک برای بیان روش کار و اجزای یک کسب و کار است. این موضوع را برای اولین بار در سال 2009 آقای الکساندر اکستروالدر در کتاب خلق مدل کسب و کار خود معرفی کرد و از آن زمان، تمام کسب و کارهای بزرگ و نوپا از این مدل برای درک کسب و کار خود و تعامل در مورد آن با تیم و سرمایه گزاران خود استفاده می کنند.

کتاب خلق مدل کسب و کار (Business Model Generation Book) یکی از بهترین کتابهای کسب و کار است و پیشنهاد می‌شود هر کارآفرینی مطالعه کرده باشد و در قفسه کتابخانه اش داشته باشد و هر از چندی از نکات آن استفاده کند.

تفاوت مدل کسب و کار با بیزینس پلن چیست؟

مدل کسب و کار نسبت به برنامه کسب و کار یا همان بیزینس پلن، مزایای زیادی دارد. مهمترین مزیت آن سادگی و داشتن چارچوب مشخصی است که باید برای هر کسب و کار پر شود.

بوم مدل کسب و کار چیست؟

برای استفاده ساده از مدل کسب و کار، روی یک بوم، جدولی با 9 خانه ترسیم میشود که هر خانه، نشان دهنده یک بخش از ساختار کسب و کار است.

بوم مدل کسب و کار که در کتاب خلق مدل کسب و کار نوشته اکلسندر استروالدور ارائه شده ابزاری ساده و قدرتمند برای مدیریت کسب و کار به شکل ساختارمند و سیستم است.

این جدول را بوم مدل کسب و کار یا به انگلیسی Business Model Canvas می‌نامیم. که می‌توانید فایل آن را از لینک زیر دانلود و استفاده کنید.

پیشنهاد: دانلود نسخه با کیفیت بوم مدل کسب و کار با فرمت Word و PDF

نوآوری در مدل کسب و کار

چرخه نوآوری در مدل کسب و کار
چرخه نوآوری در مدل کسب و کار
منبع توصویر: https://en.wikipedia.org/wiki/Business_model#/media/File:The_Cambridge_Business_Model_Innovation_Process.png

نوآوری در مدل کسب و کار چرخه از فرآیندهای مستمر است که هدفش بهبود مدل کسب و کار است و شامل سه مرحله کلی طراحی مفهومی، طراحی جزئیات و پیاده سازی است که اگر به  خود آن شامل 8 گام زیر است:

  1. ایده پردازی
  2. طراحی مفهومی
  3. ساخت پروتوتایپ یا نمونه اولیه
  4. آزمودن
  5. طراحی جزئیات
  6. پایلوت کردن
  7. لانچ کردن
  8. انعکاس

برای مطالعه بیشتر این موضوع به این صفحه از ویکیپیدیا مراجعه کنید.

نکاتی برای استفاده بهینه از مدل کسب و کار

همانطور که استفاده از هر ابزاری نکات ویژه ای دارد که با دانستن و بکارگیری آن میتوان نتایج بهتری کسب کرد، استفاده از بوم مدل کسب و کار نیز نکاتی تجربی دارد که دانستن آن کمک میکند از آن بهتر نتیجه گرفت. در زیر این نکات را بهتون میگم:

در این صفحه در مورد مدل کسب و کار (Business Model) و موضوعات مرتبط با آن صحب خواهد شد. در حال حاضر به دلیل ناقص بودن مطلب از تمام شما عزیزان پوزش میخواهم. در این مدتی که هنوز این صفحه تکمیل نشده، در صورت نیاز به هر گونه توضیحات و آموزش بیشتر در مورد مدل کسب و کار، میتوانید با شماره 09361779010 تماس بگیرید. مطالعه پیشنهادی مرتبط: مدل کسب و کار جامع، چارچوبی برای تفکر ساختارمند برندسازی
امتیاز بدهید post
مفید بودن این مطلب

امتیاز کاربران: 4.6 ( 1 رای)
خروج از نسخه موبایل