کسب و کارآموزش و یادگیریبازاریابی دیجیتالفروش اینترنتیفروشگاه اینترنتی

مجوزهای کسب و کار اینترنتی [دی 1399]

راهنمای مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی!

خیلی‌ها در همین ایران خودمان با راه های کسب درآمد از اینترنت به درآمد عالی رسیده‌اند؛ منظورم کسب‌وکارهایی نیست که از حمایت دولتی برخوردار هستند؛ بلکه خیلی‌ها با یک ایده معمولی و سرمایه اندک توانسته‌اند از این فرصت‌های آنلاین به‌خوبی استفاده کرده و به درآمد برسند. در این مقاله درباره راه های کسب درآمد از اینترنت و مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی اطلاعات کاملی به شما می‌دهم.

در اغلب موارد مشاوره کسب و کار، که در سایت اسفهلان درخواست شده، خیلی ها در مورد مجوزهای کسب و کار اینترنتی، سوال داشتند. تصمیم گیرفتیم این مقاله را به عنوان راهنمایی اولیه برای کسب آگاهی از مجوزهای کسب و کار اینترنتی ارائه کنیم. امیدواریم بتوانید با راه اندازی کسب و کار اینترنتی مطمئن و با همراهی ما در مسیر رشدتان، به موفقیت‌های بزرگتری برسید.

ویدیوی مجوزها در کسب و کارهای آنلاین

در 12-اهمین برآیند تاک نشر برآیند میزبان آقای محمدرضا نصرالهی

آقای نصرالهی، مشاور حقوقی کسب و کارهای اینترنتی، در مورد مجوزهای لازم برای کسب و کارهای آنلاین و استارتاپ‌ها صحبت کردند.

ویدئوی کامل این برآیند تاک برای شما همراهان عزیز نشر برآیند قابل مشاهده می‌باشد.

برای دانلود فایل صوتی برآیندتاک دوازدهم کلیک کنید. 

مجوز برای کسب‌وکار اینترنتی به چه دردی می‌خورد؟

راه های کسب درآمد از اینترنت زیاد هستند. اما کسب‌وکار اینترنتی هم درست مانند کسب‌وکارهای دنیای واقعی، به مجوز نیاز دارد. البته اگر با مراحل کار آشنایی داشته باشید، دریافت مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی به‌هیچ‌وجه پیچیدگی دنیای واقعی را ندارد.

پیش از آنکه درباره مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی برای پیمودن راه های کسب درآمد از اینترنت و مراحل دریافت آن‌ها توضیح بدهم، بیایید ببینیم این مجوزها اصلا به چه دردی می‌خورند؟ چرا باید برای فروشگاه اینترنتی مجوز بگیریم؟

ایجاد اعتماد میان کاربران خدمات الکترونیکی، از ملزومات توسعه بستر تجارت الكترونیكی است. بررسی‌های زیادی درباره مراجعه و اعتماد خریداران به کسب‌وکارهای اینترنتی انجام شده است. طبق نتیجه این بررسی‌ها، کسب‌وکارهای اینترنت که توانسته‌اند در کاربر خود اعتماد ایجاد کنند، او را به مشتری تبدیل کرده‌اند.

اما کاربر چگونه به فروشگاه اینترنتی اعتماد می‌کند؟ در ادامه به بعضی از عواملی اشاره می‌کنم که در کاربر اعتماد ایجاد کرده و او را به مشتری تبدیل می‌کنند:

  • کاربر باید مالک کسب‌وکار را بشناسد؛
  • در صورت بروز اشكال در فرایند خرید، باید امکان مراجعه به فروشنده را داشته باشد؛
  • اطلاعات كالا یا خدمات عرضه‌شده باید کامل و صحیح باشند؛
  • محصولات باید گارانتی داشته باشند و خدمات پس از فروش عرضه شود؛
  • روند برگرداندن كالا و پس‌گرفتن پول در صورت وجود ایراد باید واضح باشد؛
  • اطلاعات شخصی و مالی خریداران باید محفوظ بمانند؛
  • در نهایت بهتر است مؤسسه یا مرکزی ملی، امنیت وب‌سایت و فروشگاه اینترنتی را تأیید کند.

می‌توان گفت مهم‌ترین عامل میان عوامل بالا، تأیید توسط مؤسسه یا مرکزی ملی است. اگر وب‌سایت و فروشگاه اینترنتی توسط یک مؤسسه ملی تأیید شده باشد، و مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی را داشته باشد، خریدار اعتماد بیشتری به آن فروشگاه یا وب‌سایت، محفوظ‌ماندن اطلاعات خود در فرایند خرید، و بعد هم گارانتی کالا یا خدمات می‌کند.

در واقع کاربر یا خریدار می‌داند اگر از اطلاعات شخصی وی سوءاستفاده شود، می‌تواند برای شكایت از آن کسب‌وکار اینترنتی، به مراجع قانونی مراجعه کند، چون این فروشگاه، مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی را دارد.

حالا که به اهمیت وجود مرکزی برای اعطای مجوز به فروشگاه‌ها و کسب‌وکارهای اینترنتی و به‌تبع آن اخذ مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی پی بردیم، به‌سراغ اصل موضوع می‌رویم. آیا با مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی در ایران آشنا هستید؟

مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی در ایران چه هستند؟

در ایران مهم‌ترین مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی نماد اعتماد الکترونیکی است، اما به‌جز آن پروانه کسب، مجوز صنفی، پروانه نشر دیجیتال و ثبت در ستاد سامان‌دهی پایگاه‌های اینترنتی هم هستند. در این بخش آن‌ها را با جزئیات توضیح می‌دهم.

اگر به‌دنبال راه های کسب درآمد از اینترنت هستید، پیش از هر اقدامی با مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی آشنا شوید:

ای نماد یا نماد اعتماد الکترونیکی

ای نماد، از مهم‌ترین مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی

مهم‌ترین مجوز بین مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی در ایران، ای‌نماد (enamad) یا نماد اعتماد الکترونیکی است. هر فروشگاه اینترنتی برای اینکه کسب‌وکارش قانونی باشد، باید این مجوز را دریافت کند. مرکز توسعه تجارت الکترونیکی این نماد را برای فروشگاه‌های اینترنتی صادر می‌کند. این مرکز زیرمجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران است.

همچنین درصورتی که میخواهید بعد از راه اندازی فروشگاه اینترنتی، درگاه مستقیم بانکی برای سایت بگیرید، باید ابتدا اقدام به دریافت اینماد کنید.

نماد اعتماد الكترونیكی برای وب‌سایت‌های تجاری است، یعنی وب‌سایت‌هایی که فایل یا کالا و محصول می‌فروشند یا خدماتی عرضه می‌کنند. هدف این نماد قانونمندكردن و چارچوب‌دهی به فعالیت کسب‌وکارهای اینترنتی است. نکته قابل‌توجه اینکه ای‌نماد یک سال اعتبار دارد و پس از گذشت این مدت، فروشگاه اینترنتی باید مجوز خود را تمدید کند.

ای‌نماد یا نماد اعتماد الكترونیكی به‌شكل یک علامت در بالای فروشگاه‌های اینترنتی و وب‌سایت‌هایی نمایش داده می‌شود. این نماد اعتبار فروشگاه‌های اینترنتی و یکی از مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی است؛ یعنی وقتی فروشگاهی ای‌نماد دارد، کاربر با خیال آسوده از آن خرید می‌کند، چون می‌داند که این فروشگاه اینترنتی مراحل قانونی کسب مجوز را طی کرده و از هر نظر موردتأیید مراجع قانونی است.

در ای‌نماد، نام صاحب‌امتیاز فروشگاه اینترنتی، آدرس ایمیل، شماره تماس و آدرس پستی او وجود دارد و کاربرها می‌توانند به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند. این امر باعث می‌شود کاربر اعتماد بیش‌تری به آن فروشگاه اینترنتی یا وب‌سایت داشته باشد و با خیال راحت کالا یا محصول موردنظر را خریداری کرده و پول پرداخت کند.

مراحل دریافت مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی و به‌ویژه ای‌نماد بسیار ساده است. در ادامه راهنمای کامل دریافت لوگوی نماد اعتماد الکترونیکی یا همان ای‌نماد را به‌صورت رایگان در اختیار شما می‌گذارم.

راهنمای گام‌به‌گام دریافت نماد اعتماد الکترونیکی

در این بخش از مقاله، ثبت‌نام در وب‌سایت ای‌نماد و مراحل اخذ نماد اعتماد الکترونیکی را به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی در ایران، به‌صورت گام‌به‌گام توضیح می‌دهم.

۱. ثبت‌نام در وب‌سایت ای‌نماد

ابتدا به وب‌سایت نماد اعتماد الکترونیکی به آدرس enamad.ir مراجعه کنید. روی لینک «ایجاد حساب کاربری» کلیک کنید. از منوی نوع شخصیت، «شخص حقیقی، تبعه ایران» یا گزینه دیگری که مربوط به شماست انتخاب کنید. فرمی را که ظاهر می‌شود تکمیل کرده و روی «تأیید» کلیک کنید. بعد از تکمیل فرم و تأیید، لینک فعال‌سازی به آدرس ایمیل شما ارسال می‌شود. با کلیک روی آن لینک در ایمیل، شناسه کاربری شما تأیید می‌شود. حالا می‌توانید با نان ماربری و رمز عبور خود وارد سامانه بشوید.

۲. تکمیل فرم اطلاعات

پس از ورود با نام کاربری و رمز عبور به سامانه، از منوی سمت راست، روی گزینه «تکمیل اطلاعات» کلیک کنید. در منوی جدید روی عبارت «تکمیل فرم اطلاعات» کلیک کنید. در این فرم همه گزینه‌های ستاره‌دار را تکمیل کرده و روی «ذخیره» کلیک کنید.

۳. بارگذاری مدارک

حالا از همان منوی سمت راست روی گزینه «بارگذاری اطلاعات» کلیک کنید. در این قسمت باید تصویر کارت ملی و صفحه اول شناسنامه را بارگذاری کنید. در صورت تمایل می‌توانید تصویر پرسنلی و کارت پایان خدمت را هم بارگذاری کنید.

۴. احراز اطلاعات

سپس از منوی سمت راست روی گزینه «احراز اطلاعات» کلیک کنید. در این قسمت باید اطلاعات تماس خود را طبق دستورالعمل وارد کرده و تأیید کنید.

۵. افزودن کسب‌وکار

پس از تکمیل احراز اطلاعات، از همان منوی سمت راست، روی گزینه «کسب‌وکار» کلیک کنید. سپس روی «افزودن کسب‌وکار» کلیک کنید. در فرم جدید، اطلاعات کسب‌وکار خود را تکمیل کنید. نکته مهم اینکه در این مرحله باید «نوع فعالیت» را غیرصنفی انتخاب کنید. پس از بررسی وب‌سایت شما توسط کارشناس، اگر وی کسب‌وکار شما را صنفی تشخیص بدهد، اعلام می‌کند تا آن را تغییر بدهید.

۶. مدیریت کسب‌وکار

سپس به گزینه مدیریت کسب‌وکار در همان منوی سمت راست وب‌سایت ای‌نماد می‌رسیم. در این صفحه روی گزینه «انجام تأییدیه فنی» کلیک کنید. با انجام یکی از موارد گفته‌شده، تأییدیه فنی انجام می‌شود. سپس روی «لیست خدمات و مجوزها» کلیک کنید. هر چهاربخش صفحه جدید را تکمیل کنید.

۷. اعطای نماد اعتماد الکترونیکی

بررسی هربار پرونده، معمولا ۱ تا ۷ روز زمان می‌برد. بعد از تکمیل همه قسمت‌ها و همه مدارک لازم، نماد کسب‌وکار شما صادر می‌شود. آن‌گاه می‌توانید کد ای‌نماد را در فروشگاه اینترنتی یا وب‌سایت خود قرار دهید. به این نکته توجه کنید که اعتبار ای‌نماد یک سال است. سه هفته قبل از انقضای اعتبار، حتما اطلاعات کاربری خود را در پنل وب‌سایت ای‌نماد به‌روز کنید. در غیر این صورت این مجوز از مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی شما باطل می‌شود.

اعتبار نماد اعتماد الکترونیکی دوساله است. البته پس از گذشت این مدت، اگر شکایتی از سوی خریداران فروشگاه یا کسب‌وکار خود نداشته باشید، به‌راحتی قابل‌تمدید است. دریافت ای‌نماد یا نماد اعتماد الکترونیکی حدود ۱۷۵هزار تومان هزینه دارد.

پروانه کسب

پروانه کسب، از مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی

اگر شما در کسب‌وکار یا فروشگاه اینترنتی خود فعالیت صنفی انجام می‌دهید، باید علاوه بر ای‌نماد، پروانه کسب هم بگیرید؛ در غیر این صورت، یعنی اگر فعالیت صنفی ندارید، همان نماد اعتماد الکترونیکی کفایت می‏‌کند.

برای دریافت پروانه کسب فروشگاه اینترنتی به‌عنوان یکی از مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی صنفی، باید به اتاق اصناف شهرستان خود بروید، هزینه حق عضویت را پرداخت کنید، مدارک تکمیلی را هم به اتاق اصناف تحویل بدهید.

برای اطلاعات بیشتر درباره فرایند اخذ پروانه کسب فروشگاه‌های اینترنتی، به وب‌سایت مرکز اصناف و بازرگانان ایران به آدرس iranianasnaf.ir مراجعه کنید.

اعتبار پروانه کسب یک‌ساله است. البته پس از گذشت این مدت، قابل‌تمدید است.

مجوز نظام صنفی رایانه‌ای

همان طور که گفتم، اگر در کسب‌وکار یا فروشگاه اینترنتی خود فعالیت صنفی می‌کنید، باید پروانه کسب بگیرید. پروانه کسب هم یکی از مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی است.

در این میان شرکت‌هایی که فعالیتشان در حوزه سیستم‌های نرم‌افزاری، شبکه‌های اطلاع‌رسانی و شبیه این‌هاست، باید پس از ثبت شرکت، به نظام صنفی استان خود مراجعه کرده و مجوز فعالیت یا همان مجوز نظام صنفی رایانه‌ای دریافت نمایند.

مدارک لازم برای کسب مجوز نظام صنفی رایانه‌ای عبارت‌اند از:

  • تصویر روزنامه رسمی از آگهی تأسیس شرکت،
  • تصویر روزنامه رسمی از آگهی تغییرات شرکت،
  • تصویر شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل،
  • تصویر مدرک تحصیلی مدیرعامل،
  • تصویر کارت ملی همه اعضای هیئت‌مدیره،
  • تصویر اساسنامه،
  • تصویر آخرین اظهارنامه مالیاتی،
  • تصویر فهرست بیمه، شامل نام مدیرعامل،
  • تصویر آخرین رتبه‌بندی شورای عالی انفورماتیک،
  • تصویر لوگو و گواهی ثبت.

اعتبار مجوز نظام صنفی رایانه‌ای یک‌ساله است. البته پس از گذشت این مدت، قابل‌تمدید است.

پروانه نشر دیجیتال

راه های کسب درآمد از اینترنت با پروانه نشر دیجیتال

فعالیت‌های فرهنگی دیجیتالی انواع مختلفی دارند که یکی از آن‌ها نشر برخط یا همان انتشار اطلاعات به‌صورت آنلاین است. به‌گفته مرکز فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محتوای دیجیتالی دیداری، شنیداری، نوشتاری یا ترکیبی از آن‌ها برای اینکه از طریق اینترنت، در معرض دسترس عموم قرار بگیرند، باید از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز انتشار داشته باشند.

کسانی که می‌خواهند محتوا تولید کنند و برای نمونه در قالب مجله‌های اینترنتی منتشر کنند، باید به وب‌سایت مرکز فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به آدرس saramad.ir مراجعه کرده و ثبت‌نام کنند.

پس از ثبت‌نام اولیه در این وب‌سایت، کلمه عبوری به کاربر داده می‌شود. کاربر می‌تواند با استفاده از آن، وارد وب‌سایت شده و برای نشر آنلاین درخواست مجوز بدهد. درخواست کاربر در این وب‌سایت بررسی شده و نتیجه از همان طریق اعلام می‌شود.

اگر درخواست مجوز موردتأیید باشد، نوبت به آزمون آنلاین درباره قوانین و مقررات می‌رسد. پس از مصاحبه آنلاین هم انجام می‌شود. این آزمون آنلاین شامل ۱۲ سؤال است. کاربر باید در زمان حدود ۱۵ دقیقه به این سؤالات پاسخ بدهد. زمان مصاحبه هم ۱۰ دقیقه است.

اگر کاربر نمره قبولی گرفت، و نتیجه استعلام از مراجع ذی‌صلاح هم مثبت بود، کمیته تخصصی هم نظر می‌دهد. در نهایت همه این مدارک و استعلام‌ها طبق آئین‌نامه سامان‌دهی، در کارگروه فرهنگی دیجیتال بررسی می‌شوند. اگر پاسخ این کارگروه مثبت باشد، این مجوز از مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی به درخواست‌کننده اعطا می‌شود.

اعتبار پروانه نشر دیجیتال پنج‌ساله است. البته پس از گذشت این مدت، قابل‌تمدید است. اعطای پروانه نشر دیجیتال رایگان است.

نشان ملی ثبت رسانه‌های دیجیتال

راه های کسب درآمد از اینترنت با نشان ملی ثبت رسانه‌های دیجیتال

این مورد جزو مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی نیست، اما از آنجا که وب‌سایت در ستاد سامان‌دهی پایگاه‌های اینترنتی ایران ثبت می‌شود، وجهه قانونی‌تری به خود می‌گیرد. اگر وب‌سایت مربوطه فیلتر شود، ستاد سامان‌دهی قبل از فیلترینگ، صاحب آن را با اس‌ام‌اس آگاه می‌کند. این قابلیت برای فروشگاه‌های اینترنتی که محتوای صوتی و تصویری دارند بسیار خوب است، چون احتمال فیلترینگ چنین محتوایی، بیشتر از محتواهای متنی است.

نشان ستاد سامان‌دهی که در وب‌سایت یا فروشگاه اینترنتی قرار می‌گیرد، نشان می‌دهد که محتوای آن توسط مراجع ذی‌صلاح تأیید شده و مشکلی ندارد. برای کسب نشان ستاد سامان‌دهی پایگاه‌های اینترنتی ایران می‌توانید به وب‌سایت واحد مرکز فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به آدرس samandehi.ir مراجعه کنید.

اعتبار نشان ملی ثبت رسانه‌های دیجیتال شش‌ماهه است. البته پس از گذشت این مدت، قابل‌تمدید است. دریافت نشان ملی ثبت رسانه‌های دیجیتال هیچ هزینه‌ای ندارد.

جمع‌بندی

در این مقاله فهرست کاملی از مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی را در اختیار شما گذاشتم. ای نماد یا نماد اعتماد الکترونیکی، پروانه کسب صرفا برای فعالیت‌های صنفی، مجوز نظام صنفی رایانه‌ای، پروانه نشر دیجیتال و نشان ملی ثبت رسانه‌های دیجیتال از مهم‌ترین مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی بودند که در این مقاله به آن‌ها پرداختم.

پس اگر به راه های کسب درآمد از اینترنت فکر می‌کنید، حتما اخذ مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی و فروشگاه اینترنتی را مدنظر قرار بدهید. اگر هم سؤالی درباره هرکدام از این مجوزها دارید، پایین همین صفحه با من در میان بگذارید تا در اولین فرصت، پاسخ شما را بدهم.

نوبت شماست!

اگر تجربه ای با ارزش در مورد مجوزهای کسب و کارهای اینترنتی دارید لطفا در بخش نظرات مقاله بنویسید.!

موضوع مورد علاقه شما

برای ما بنویسید که به چه موضوعی علاقه مند هستید تا برای شما محتوای موثر تولید کنیم؟

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

امتیاز بدهید post

امتیاز به این مطلب

مفید بودن مطلب - 99%
سادگی درک مطلب - 94%

97%

امتیاز کلی مقاله

امتیاز کاربران: 5 ( 2 رای)
نمایش بیشتر

مهدی فیروزی

بلاگر، نویسنده و مترجم هستم. به علوم شناختی، کارآفرینی و زبان‌های خارجی علاقه زیادی دارم.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا

تماس با ما

پشتیبانی و مشاوره

برگشت به منوی تماس ها

پشتیبانی و مشاوره واتساپی

برگشت به منوی تماس ها

پشتیبانی و مشاوره تلگرامی

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها

برگشت به منوی تماس ها